Los Angelesissa ja varsinkin asuinalueellani Venice Beachissa henkisyys ja pinnallisuus kulkevat käsikädessä sulassa sovussa. Kadun varsilla lähes joka kolmas kauppa on joku psychic -ennustajan vastaanotto tai henkistä kirjallisuutta, puhdistavia suitsukkeita ja hyvää energiaa tuovia kristalleja myyvä putiikki. Myös erilaisia joogastudioita, meditaatiokursseja on tarjolla pilvin pimein. Ne jotka eivät ole oman elämänsä ”spiritual gangstereita” ovat joko surffareita, kehonrakentajia, vegetaristeja ja eläintenoikeuksien puolustajia tai taiteilijoita. Mutta tavallista on, että usein ihminen on kaikkea tätä, eikä se ole mikään ongelma ihmisille itselleen, kuin ei ympäristöllekään.

Täällä ihmiset puhuvat luonnollisuuden ja kehopositiivisuuden nimeen, mutta käyvät parantelemassa ulkonäköään kauneuskirurgisen toimenpitein, eikä se ole tuomittavaa tai ristiriitaista. Tärkeintä, että ihminen on itse tyytyväinen ulkonäköönsä ja saa päättää omasta kehostaan. Losilaiset elävät terveelliselle elämälle, mutta samalla huumeongelma on käsinkosketeltavissa. Kannabis on laillista Losissa, joten sen tuoksun voi haistaa lähes kaikkialla Venice Beachin ilmassa, mutta myös kovemmat huumeet ja erilaisten sienien käyttäminen päihtymistarpeisiin on tavallista. Turvaverkko ei ota yhteiskunnasta pudonneita kiinni kuten Suomessa, mistä kertoo lukuisat kodittomat jotka viettävät yönsä kaduilla ja rannoilla. Eläminen ja ruoka on kallista, kuten Suomessa, mutta täällä ei kuitenkaan ole ilmaista terveydenhuolto- tai koulusysteemiä. Jos uudelta tuttavuudelta kysyy Venice Beachilla mitä hän tekee niin tavallisesti hän on yrittäjä, joka yrittää vähän kaikkea käteiskassakaupalla. Toinen vastaus että hän ei oikein tee mitään, mikä kertoo amerikkalaisten velkaantumisesta ja siitä, että kaikki maksetaan luottokortilla. On helppo tuomita säästäväisestä Suomesta katsottuna tällainen elämäntyyli, mutta toisaalta kaikki eivät ole syntyneet kultalusikka suussa joten onko joskus unelmien tavoittelu sen arvoista, että on valmis ottamaan riskin ja lainaa sitä varten?

Ja sitten on Hollywoodin ja West Hollywoodin alue, jossa ihmiset ovat tavoittelemassa amerikkalaista unelmaansa. Jokainen on valmis manifestoimaan ja laittamaan elämänsä peliin unelmansa toteutumiseksi oli se sitten elokuvatähteys, stand up -koomikon uran, mallinura, musiikkitähteys, somejulkisuus tai muu luova ammatti. Sokeriset sedät ja tädit ovat haistaneet tämän ja omaa unelmaansa tavoittelevia nuoria käytetään myös häikäilemättä hyväksi. Tai oikeastaan kuka käyttää ketä hyväksi vai käyttääkö, jos molemmat osapuolet kokevat hyötyvän toisesta? Losissa on erilaisia mallitaloja, jonne aloittelevat mallit voivat mennä asumaan ”ilmaiseksi”, mutta tästä tavallisesti maksetaan luonnossa tai harjoitetaan avointa prostituutiota. Kuuluisuudella on usein hintansa. Mutta aina on niitä, jotka onnistuvat omine kykyineen ja nousevat tähteyteen. Sitä Los Angeles ja amerikkalainen unelma on.

Ulkomailta Losiin auttavia ulkomaalaisia ollaan valmiina ”auttamaan” ja tässä kaupassa on useampi hyötyvä osapuoli. Losiin muuttavalle ulkomaalaiselle avautuu mahdollisuus naimisiinmenon kautta asumis- ja työluvan mahdollistavaan green card. Tällöin saat asumisluvan, mutta saatat olla ikuisessa ”kiitollisuudenvelassa” pelastajalle ja menetät vapautesi. Toisaalta kyse on valinnoista ja siitä mikä kullekin yksilölle on tärkein prioriteetti. Kukaan ei voi ulkopuolelta uhriuttaa toista ihmistä tai tietää parisuhteen valtasuhteista. Ilman naimisiinmenoa Trumplandian oven pysyvät tiukasti kiinni, ellet sitten ole arvostetussa it-firmassa, joka maksaa green cardisi tai ellet voita tähtitieteellisen pienellä todennäköisyydellä green card lotto -arvonnassa. Ilman tätä saat oleskella kolme kuukautta turistiviisumilla maassa ilman työlupaa ja kolmen kuukauden jälkeen sinun on käytävä muualla. Rajan yli tullaan myös Jenkkeihin synnyttämään, sillä jenkkien puolella syntynyt lapsi saa Yhdysvaltojen kansalaisuuden, vaikka äidillä ei olisi green cardia.

Kaikesta tästä huolimatta tai ehkä juuri siksi rakastan Los Angelesia. Sitä, että sinulla on lupa olla ristiriitainen persoona: olle henkinen ja pinnallinen, sinun unelmia ei vähätellä tai kyseenalaisteta ja tekemällä kovasti töitä yrittäjänä olet itse vastuussa omasta toimeentulosta ja omasta onnestasi, kohtaamasi ihmiset inspiroivat sinua tarinoillaan ja aurinko, merenläheisyys, luonto ja lämpö tekee hyvää ruskettuneen ihon lisäksi myös sielulle. Ihmiset ovat ystävällisiä, enkä voi kyllästyä kadulla vieraan ihmisen tervehtimiseen ja kuulumisien kyselyyn.

Olen nyt reissannut Los Angelesissa vuoden sisään neljä kertaa viettäen useamman viikon kerrallaan ja lokakuussa olen muuttamassa tänne pidemmäksi aikaa. Ensimmäisellä kerralla yksin matkustaessani tänne en tuntenut paikasta ketään, mutta nopeasti olen saanut uusia ystäviä ja kodin. Oikeastaan kukaan ei asu Los Angelesissa hotelleissa tai motelleissa, vaan Airbnb:n asunnoissa, joita tavalliset ihmiset vuokraavat. Olen tällä hetkellä käsikirjoittaja-näyttelijä-taiteilija brittinaisen luona asuttamassa hänen studiotansa. Hän oli alunperin Airbnb-vuokranantajani, mutta nykyinen ystävä. Airbnb:n kautta olen tutustunut myös moniin muihin ystäviin esimerkiksi jooga-, meditaatio-, kirjoitus- ja surffaustunneilla.

Tavatessani useita erilaisia ja entuudestaan tuntemattomia ihmisiä olen luottanut intuitiooni, joka on losilaiselle kielelle käännettynä: trust your vibes, energy doesent lie. Olen asunut myös eri paikoissa ja eri ihmisten luona Losissa, mutta olen päässyt olemaan eniten oma itseni ja käyttämään parhaiten luovuuttani asuessani tämän brittinaisen luona. Hänen neljässä rescue-koirassa, kolmessa rescue-kissassa, isossa puutarhassa, Trumpia kritisoivissa maalauksissa ja boheemissa kodissa on jotain taianomaisen inspiroivaa, mutta samalla rauhoittavaa. Olen saattanut tavata myös muita upeita tuttavuuksia, mutta huomannut että heidän luona asuessani energiani on tukahtunut. Tämä voi johtua ihmisen lisäksi myös asunnosta. Intuitio ja energia on jotain mitä ei voi järjellä selittää, se on sitä että emme tiedä tietävämme. Sanotaan, että maatalousyhteiskunta perustui perimänä kerrottuihin tarinoihin ja uskomuksiin ja sen jälkeinen teollisuusyhteiskunta tieteeseen ja järkeen. Nyt elämme jatkuvan uuden tiedon informaatioyhteiskunnassa. Voisiko sen pohja olla vihdoin intuitioissa, joka on haastavammin esille prosessoitavaa tietoa?

Suorittamisen vuosina olin hukannut oman intuitioni tai oikeastaan en kuunnellut sen viestejä. Intuition viestit oli helppo kätkeä jatkuvaan tekemiseen, eikä minun tarvinnut pysähtyä miettimään mitä oikeasti elämältä halusin. Pelkäsin, että jos leimaudun henkiseksi ihmiseksi minua pidetään joko new age -hörhönä tai jonkun uskontokunnan edustajana, mitä en ole. Minulle henkisyys on kuitenkin enemmän yhteyttä omaan itseensä, luovuuteen ja luontoon sekä siihen, että hyville ihmisille käy lopulta aina hyvin ja siihen että kaikella on joku tarkoitus.

Kävin ystäväni kanssa suositun ja Oprahissa vierailleen näkijän ja hypnoterapeutin Wendy Allambyn istunnossa. Istunto oli oikeastaan enemmän mentaalivalmennusta ja henkistä sparrausta, kuin ennustamista. Istunnossa esille tulevat asiat olivat aika yleispäteviä työkaluja, jotka oikeastaan jo itsekin tiesin. Joskus ne asiat pitää kuitenkin kuulla ulkopuolisen suusta. Sitä varten valmentajat ovat ja sitä varten minäkin olen personal training ja mentaalivalmennusasiakkaita varten. Ihmiset periaatteessa tietävät miten syödä terveellisesti tai treenata, mutta joskus tarvitset ulkopuolisen potkun persuksille.

Omat keinoni boostata intuitiotani ja saavuttaa haluamani ovat ”journalingissa”, manifestoinnissa ja meditaatiossa. Näissä missään ei tarvitse olla mitään yliluonnollista tai hippi-dippiä, jos se tuntuu sinusta pelottavalta tai naurettavalta. Vain uskomalla itse omiin työkaluihin voi niistä saada hyötyä.

”Journaling” on hyvin jenkkiläinen ja losilainen tapa selkeyttää ajatuksia. En oikeastaan keksi sille suomenkielistä vastinetta, mutta kyse on intuitiivisesta kirjoittamisesta, jossa ihminen kirjoittaa itselleen. Voit tehdä erilaisia listoja tai kirjoittaa vain tajunnanvirtaa, eikä tekstejä tarvi näyttää kenellekkään. Voit kirjoittaa kuin päiväkirjaa tai voit kirjoittaa kirjeen ihmisille, mutta et oikeasti lähetä sitä. Itselläni journaling onnistuu parhaiten perinteisellä kynällä ja paperilla. Kirjoittaminen selkeyttää omia ajatuksia ja tuo uusia näkökulmia asioihin.

Manifestoinnissa puolestaan on kyse siitä, että tilaat pitsan ja saat sen. No ei aivan. Vaikka toivoisit, että heräisit Beckhamin vaimona, niin todennäköisesti et aamulla lue lehdestä että Victoria ja David ovat eronneet tai edes vuoden päästä herää Davidin vierestä. Manifestoinnissa on kyse siitä, että kuvittelet ja luot itsellesi toivomasi tulevaisuuden esimerkiksi tekemällä aarrekarttaharjoituksen. Aarrekarttaharjoituksessa leikkaat lehdestä inspiroivia kuvia, tekstejä ja lauseita, joita toivot itsellesi. Kun selkeytät itsellesi mitä haluat ja visualisoit sen mielessäsi sekä pidät joka päivä näkyvillä arkisia valintoja tehdessäsi on haluamasi tavoitteet helpompi saavuttaa. Minulla on kotona pari täytettyä ja saavutattua aarrekarttaa ja uusimman tein toukokuussa. Nyt se on näkyvällä paikalla jääkaappini ovessa odottamassa toteutumista.

Kolmas hyvin losilainen tapa on meditaatio. Sen ei tarvi olla mikään viikonlopun tai kuukauden pituinen kärsimysten retriitti irtaimena kaikesta arjen luksuksesta, vaan vaikka kolme minuttia aamulla herättyä tai kolme minuuttia ennen nukkumaan menoa. Meditaatiossa istut selkä suorana lattialle tai penkille ja keskityt esimerkiksi hengityksiin. Esimerkiksi kymmenen sekunnin sisäänhengitys, pienii tauko ja kymmenen sekunnin uloshengitys ja tauko. Jos ajatuksia tulee mediaation aikana niin niihin voi suhtautua lempeästi ja siirtää odottamaan tunnin jälkeen. Meditaatiossa on kyse siitä, että mielellä on sisältö, mutta se et ole sinä itse ja siihen ei tarvi samaistua, vaan ajatukset tulevat ja menevät. Harjoitus voi olla jo itsessään päämäärä ja pysähtyminen arjen kiireen keskellä, eikä välinearvo kohti valaistunutta ja stressitöntä elämää, jossa kaikki muuttuu. Jos yksin meditoiminen on haastavaa aloittaa, niin puhelimeen voi ladata esim. Headspace tai Calm -appit ja YouTubesta löytyy ohjattuja meditaatioita.

Neljäs losilainen keino mielen selkeyttämiseen on minimalismi. Losilaiset asuvat hyvin pelkistetyissä kodeissa, jossa tavallisesti sistuselementteinä ovat surffilaudat, joogamatot ja hyvää energiaa tuovat kristallit. Turha tavara tai sotkuisuus tuo itselleni liikaa vaihtoehtoja mieleen ja kun mielellä on liikaa ärsykkeitä ja vaihtoehtoja oleelliseen keskittyminen hämärtyy. Ennen olin maailman sotkuisin ihminen, mutta olen huomannut että työpöydän siistinä pitäminen selkeyttää omia ajatuksia, kun energiaa ei mene siisteyden miettimiseen. Sen jälkeen kun myin kaikki huonekaluni (paitsi sängyn ja työpöydän) Suomessa konkretisoidakseni itselle Losin muuton huomasin, että ihminen tulee aika pienellä toimeen ja aikaa ja energiaa ei mene siivoukseen. Sama pätee vaatteiden kanssa. Omistamalla muutaman perusarkivaatteen ja ripsutamalla ne siististi ja inspiroivasti esille on helpompi löytää päällepantavaa ja sopivia asukokonaisuuksia. Voit alkaa karsia päivittäistä tavaraasi miettimällä tarvitsetko sitä oikeasti tai tuoko se sinulle iloa. Itse olen karsinut omaisuutta seuraavaa lausetta miettimällä ”kun muutan Losiin ja minulla olisi vain yksi iso matkalaukku mukana, niin ottaisinko tämän mukaan”.

Sen lisäksi, että käytämme minimalismia tavaroihin voimme käyttää sitä meitä ympäröiviin ihmisiin. Mieti keistä ihmisistä saat hyvää, voimaannuttavaa ja positiivista energiaa. Älä anna sen energian olla kuitenkaan yksipuolista vaan jaa sitä myös itse ympärillesi hymyn ja positiivisen palautteen voimalla. Kun mietit vanhassa työssä pysymistä, uuden työn vastaanottamista, parisuhteen päättämistä, uuden parisuhteen aloittamista, luottamista uusiin ihmisiin, ystävyyssuhteen aloittamista tai lopettamista, uuden asunnon ostamista tai vuokraamista tai vanhasta asunnosta lähtemistä, matkan varaamista, yhteisöä tai ryhmää mihin kuulut tai mitä vain mieltä askarruttavaa asiaa niin luota intuitioosi. Pidämme usein liian nolona tai hölynpölynä sitä, että luotamme johonkin jota ei voi järjellä selittää ja pelkäämme mitä muut ihmiset meistä ajattelevat sen takia. Mutta luota intuitioosi, se ei valehtele.

XXX Jasmi