Vaikka vaadin paljon omaa aikaa sekä tilaa ajatuksieni ja bisnekseni työstämiseen, motivoituneena ja fokusoituneena pysymiseen sekä tavoitteen saavuttamiseen huomaan jossain vaiheessa liiallisesta eristyneisyydestä ja itsen kuuntelusta tulevan blokin luovuudelle ja inspirtaatiolle. Tuolloin minun on kaivauduttava omasta kuplasta muiden innostavien ihmisten tai asioiden luokse. Mielenkiintoisten keskusteluhetkien jälkeen ajatus kulkee taas eri tavalla.

Teen työtäni asiakkaiden kanssa ja asiakkaat antavat minulle paljon. Olen kuitenkin sitä mieltä, että jokaisen asiakaslähtöistä työtä tekevän pitää olla välillä myös antavan osapuolen lisäksi saavana osapuolena. Ihmiskontakti ei itsessään riitä, vaan on eri asia olla välillä myös vastaanottavana osapuolena. Siihen tarvitsemme erilaisia opettajia, mentoreita, valmentajia ja esikuvia, jotka tuovat meille uutta näkökulmaa, haastavat, kertovat jo tietämämme asiat eri tavalla ja rikastuttavat elämäämme.

Olen kirjoittanut aikaisemmassa postauksessa mentorien merkityksestä elämässämme postauksessani ”Inspiroivat naiset elämässäni”. Siinä postauksessa käsittelin kolmea inspiroivaa ystävääni Los Angelesissa. Tässä postauksessa käsittelen 10 inspiroivaa ihmistä ja paikkaa elämässäni. Olen jakanut jokaiselle asialle kategorian mihin tuo asia tai ihminen kuuluu ja haastan sinua tekemään oman listasi eri elämän osa-alueilta.

Seuraamalla meitä inspiroivia ihmisiä ja viettämällä aikaamme meitä inspiroivissa ympäristöissä saamme uusia ajatuksia, intoa ja tehoa omaan tekemiseemme sekä sisältöä ja viihdettä elämään. Se miltä aloilta inspiraation lähteemme ovat kertovat myös minkä parissa meidän kannattaisi toteuttaa itseämme harrastus-, vaikuttamis- tai työmielessä. Aina seurattavia ja inspiroivia ihmisiä ei kannata valita omasta aate- tai ammattisuunnasta, uskontokunnasta tai samasta poliittisesta suuntauksesta vaan parhaimmillaan omia arvoja vastakkaiset näkemykset haastavat meitä kehittämään ajatteluamme, perustelemaan näkökulmiamme ja ajattelemaan ulkona laatikosta.

Inspiroivat asiat ja ihmiset ovat eri elämän osa-alueilla, mutta heitä kaikkia yhdistää rohkeus, vapaus, se etteivät he välitä muiden mielipiteistä, vaan luovat oman juttunsa johon uskovat täysillä. Esikuvistani kukaan ei ole saanut mitään helpolla tai ilmaiseksi, vaan he ovat olleet valmiita tekemään kovasti työtä menestyksen eteen ja he ovat itse uskoneet itseensä silloin kun ulkopuolelta ei ole tullut apua tai tukea. He säilyttävät yksityisyytensä, mutta ovat valmiita jakamaan itsestään ja ajatuksistaan myös muille. Minua inspiroi omistautuminen omalle jutulle ja sen eteen töiden tekeminen, inhimillisyys, huumorintaju (ja etenkin itseironia), rohkeus ja oman tien kulkeminen.

1. Rachel Brathen ”Yoga Girl”: bisness- ja elämäntapa

Jos minun pitää valita ihminen, joka on toiminut eräänlaisena inspiraation tuojana ja mentorina elämäntapaani ja yritystäni ajatellen niin tämä ihminen on Rachel Brathen eli ”yoga girl”. Rachel on syntynyt Ruotsissa, josta hän muutti Costa Rican kautta asumaan Aruballe. Rachel on yrittäjä, joogaohjaaja ja hän on kirjoittanut Yoga Girl -kirjan, josta tuli New York Timen bestseller. Rachelilla on yli 2 miljoonaa seuraajaa instagrammissa ja hän on äiti sekä puoliso Dennisille, jonka kanssa he pyörittävät joogastudiota ja kouluttavat joogaohjaajia Aruballa, matkustelevat ja pitävät retriittejä myös muualla maailmassa.

Syy miksi Rachel tuo minulle inspiraatiota on hänen lämminhenkinen tapa jakaa elämästään ja ajatuksistaan podcastinsa From The Heart: Convertasions with Yoga Girl. Podcastissa ja instagrammissa Rachelin elämä ei ole aina siloteltua, vaan hän nostaa esille myös vaikeita aiheita elämässään ja kaikki julkaisut ovat inhimillisiä ja elämänmakuisia. Rachel ei ole myöskään aina elänyt tasapainoista joogaelämää, vaan nuorempana hän käytti huumeita ja oli tyytymätön itseensä ja elämäänsä. Ollessaan turistina Aruballa hän rakastui surffausliikkeen myyjään ja nykyiseen aviomieheensä Dennisiin ja teki täyspäiväisen käännöksen elämässään muuttaen Aruballe.

Rachelin elämä ei ole vain Aruballa joogailua, surffausta, somepäivityksiä, vaan hän on kuitenkin somenäkyvyyden takana ahkera businessnainen ja hän on rakentanut busineksensa elämänsä ja perheen ympärille. Kaiken työnteon lomassa hän on äiti vajaa kaksi vuotiaalle Lea Lunalle. Rachelissa inspiroi etenkin hänen omat määritelmät sille millaista on olla yrittäjä tai äiti ja että asiat voi myös yhdistää.

2. Michelle Obama: yhteiskunnallinen vaikuttaminen, arvot

Bisneksen ja elämäntavan lisäksi tarvitsemme myös esikuvia, jotka jakavat omat arvomme ja jotka voivat toimia mallinamme yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Michelle Obama on tullut parhaiten tunnetuksi Yhdysvaltojen ensimmäisenä naisena, mutta hän ei ole tyytynyt olemaan vain edustava tyyli-ikoni ja miehensä tukija, vaan Michelle on päämäärätietoisesti myös itse ollut poliittisesti aktiivinen ja luonut oman uransa kasvattaen samalla myös lapset.

Asioita, joihin Michelle on ottanut työnsä puolesta kantaa tai tukeneet ovat muunmuassa koulutus, lapset ja nuoret, ravitsemus, liikunta, terveelliset elämäntavat sekä tasa-arvoon liittyvät kampanjat. Luonto on Michelle Obamalle tärkeä ja hän rakastaa koiria! Michelle on kirjoittanut kaksi kirjaa ja hän on taitava puhuja ja esiintyjä. Samaistun Michellen arvoihin ja kiinnostuksen kohteisiin monelta osin ja olemme esimerkiksi molemmat lukeneet sosiologiaa yliopistossa. Jos saisin valita Yhdysvaltojen seuraavan presidentin niin listallani olisi ehdottomasti Michelle Obama tai Oprah!

3. Alexis Ren: tyyli ja ulkonäkö

Henkisten arvojen lisäksi tälle listalle tarvitaan myös tyyliin- ja ulkonäköön liittyvää motivaatiota! Nautin visuaalisista asioista, mutta monesti kaiken kiireen keksellä ei jää aikaa miettiä tarpeeksi kauneudenhoitoon tai tyyliin liittyviä asioita. Siihen tarvitsemme tyyli-ikoneita!

Vahvat countour- rajaukset ja pakkelit ovat kohdallani kokeneet inflaation ja paljon liikkuessa ja varsinkin Los Angelesin helteessä meikin on oltava mahdollisimman kevyt ja simppeli. Vanhuus ei tule yksin ja huomaan, että mitä enemmän nykyisin laitan vahvaa meikkiä niin sitä vanhemmalta näytän. Siksi nykyisissä kauneudenhoitorutiineissa luotan enemmän ihon, hiusten ja kynsien ravitsemiseen ruokavaliolla, liikunnalla ja yöunilla sekä meikkauksen pitämiseen mahdollisimman luonnollisena ja simppelinä. Päiväni koostuu myös asiakkaiden kanssa treenaamisesta ja liikun itse paljon arjessa, joten parhaiten viihdyn treenitrikoissa ja rennoissa urheiluvaatteissa. Esikuvani tyylille ja ulkonäölle on Alexis Ren.

Alexis on nuoruutensa kärsinyt anoreksiasta ja syömishäiriöistä ja pikkuhiljaa oppinut hyväksymään ulkonäkönsä ja kroppansa. Hän on Yhdysvaltalainen malli ja somejulkkis, joka on samalla menestynyt bisnessnainen hänen luotua oma urheiluvaatemallistonsa Ren Activen. Alexis Renin vaate-, hius- ja meikkaustyylistä paistaa californian girl -tyylinen luonnollisuus ja raikkaus. Rusketus ja hymy ovat hänen paras meikkinsä.

4. Tia Blanco: liikunnallinen tavoite

Fitnessaikoina sain inspiraatiota treenattujen vartalojen katselemisesta ja nykyisin liikuntaan on vaikeampi hakea inspiraatiota, kun oma kauneusihanne ei ole niin selkeästi kuntosalilla treenattu lihaksikas kroppa, vaan arvostan enemmän kehon käyttöarvoa, ryhtiä ja ihon hyvää kuntoa. Kaipaan kuitenkin keholleni haasttetta ja itselleni uutta tavoitetta, jotta en tylsisty ja treenaamisessa on mieltä! Siksi olen rakastunut surffaamiseen ja haluan oppia siinä mahdollisimman hyväksi.

Surffauksessa esikuvani on annattilaissurffari Tia Blanco, jonka kanssa molemmat jaamme yhteisen kiinnostuksen kohteet myös eläimiin, joogaan ja vegaaniruokaan. Surffauksen lisäksi Tia Blanco myös joogaa ja skeittaa, mitkä molemmat tukevat hänen surffausharrastustaan. Tia Blancon surffausvideoissa ja valokuvissa ihailen etenkin sitä, miten hänen kehonsa toimii laudalla ja miten hän on sinut itsensä kanssa. Tia on ihailtavan hyvässä kunnossa, eikä hänelle se juttu ole täydellisesti erottuvat lihakset tai täysi rasvattomuus, vaan kevyt olo ja kroppa joka tukee surffausharrastusta ja vegaani-elämäntapaa.

5. Paula Vesala: luovuus, taide ja itsensä toteuttaminen

Listan suomalaisvahvistus on Paula Vesala. Vesalaa ihailen luovan työn toteuttamistavan ja sanoitusten takia. Vesala on luonut arvostetun soolouran ja näytellyt elokuvissa ja tv-sarjoissa sekä säveltänyt ja sanoittanut lauluja eri yhtyeille ja artisteille.

Sanomattakin selvää että Vesalassa inspiroi myös Los Angelesissa asuminen ja siellä UCLA:ssa aloitetut näytelmäkirjailijan maisteriopinnot. Tärkeintä ei ole kuitenkaan minulle Vesalan meriitit, vaan se miten Vesalan sanoitukset puhuvat ja miten hän on kääntänyt vaikeat ajat voitoksi ja sen miten tarkasti hän vaalii yksityisyyttään.

6. J.K. Rowling: ammatillinen tuhkimotarina

J.K. Rowlingissa minua inspiroi kirjailijan tuhkimotarina siitä kuinka pienellä toimeentuleva opettajaopiskelija Rowling kirjoitti sukulaistensa kahvilassa tarinaa Harry Potter -nimisestä velhosta yksinhuoltaäitinä pienen lapsen nukkuessa vaunuissa ja lopulta nousi maailman maineeseen.

Julkisuuden myötä Rowling ei ole unohtanut mistä hän on lähtöisin vaan hän on lahjoittanut summia rahaa hyväntekeväisyyteen etenkin yksinhuoltajaperheille, MS-tautia sairastaville ja syöpätyöhön.

7. Pocahontas: lapsuuden esikuva

Jokaisen tulisi muistaa myös lapsuuden idolinsa, jotta voi aikuisena muistutella mieleen mitkä ovat lapsena olleet itselle tärkeät arvot, toteutuvatko ne yhä omassa elämässä vai ovatko ne jo muuttuneet? Olen esitellyt Pocahontaksen omana esikuvanani jo aikaisemmassa postauksessa ”On kaikki sinulle vain omaisuutta ja valtaat nimiin kaiken minkä näät”.

Toteankin tässä vaiheessa ainoastaan, että Pocahontaksessa minuun vetoaa vapaus, luontoarvot, eläinten ja luonnon kunnioittaminen sekä luonnosta kumpuava henkisyys ja esi-isien kunnioitus.

8. Lii Andersson: inspiroiva ihminen, jonka kanssa olet eri mieltä.

Mainitsin alussa, että jokaisella tulisi olla myös esikuva jonka kanssa ei jaa samaa arvopohjaa, jotta voi haastaa omat ajattelumallit ja kehittyä ihmisenä. On todellista verenkaivamista nenästä oikeistopoliitikkona nostaa inspiraation lähteeksi vasemmistoliiton puheenjohtaja ja taisin juuri lopullisesti virtsata omiin Kellogs Rice Kripseihini. Riks, raks ja poks.

En allekirjoita pesunkestävänä elämäntapayrittäjänä Anderssonin poliittisia kantoja, kuten sosialismin ihannetta ja suhdetta ammattiyhdistysliikkeeseen, mutta ihailen Anderssonissa hänen esiintymistaitoja, puheenjohtajan ryhmänhallintataitoja sekä omille arvoille rehellisenä pysymistä ihmisenä. Olen myös jostain henkilökohtaisista arvoista, kuten eläimiin ja kansalaistottelemattomuuteen liittyen samoilla linjoilla. Sitä paitsi kuinka moni kansanedustaja uskaltaa enää tänä päivänä sanoa olevansa feministi, kun vastaanotto ja väärinymmärtäminen mitä on? Minusta Andersson on parhaiten itsensä brändännyt suomalaispoliitikko, jota äänestämällä kansalainen tietää varmasti mitä saa.

8. Los Angeles: henkinen koti, inspiroiva paikka.

Olen maininnut tämän lukemattomissa postauksissa aikaisemmin, mutta Los Angeles ja etenkin oma boheemimpi asuinalueeni Venice Beach! Jokaisen Losin matkan aikana ja sen jälkeen olen niin täynnä ideoita ja energiaa, että sydän pakahtuu. Lämmin, mutta ei liian kuuma ilmasto, meri ja surffaaminen, kaduilla näkyvä henkisyys joogan, meditaation, psyschic -vastaanottoina, treenaaminen ja terveelliset elämäntavat, vegaaniruokavalio, kaduilla kulkevat hipsterit kuin muotilehden kannesta, Trump -vastaisuus, yhteiskunnallinen vaikuttaminen, koirarakkaus sekä luonnon läheisyys. Se, että kaikki haluavat tavoitella amerikkalaista unelmaansa ja olla yrittäjiä, valmentajia tai julkkiksia. Yksikään unelma ei ole liian pieni toteutettavaksi tai ihmisten unelmia ei vähätellä vaan niitä sparrataan ja verkostoidutaan. Hyvinvoinnin, kirjoittamisen, taiteen, individualismin, luovuuden, kauneuden, yrittäjyyden, start up -yritysten, motivaatiopuhujien ja viihdeteollisuuden mekka. Amen!

9. Hilma: edesmennyt esikuva/esikuva suvusta

Hilma oli isoäitini täti, joka menehtyi kun olin neljänvanha. Ainut asia, jonka Hilmasta muistan oli, että hän asui Tampereen Sorsapuistossa, tarjosi minulle jäätelöä ja pukeutui tyylikkäästi. Hilma oli nuoruudessaan vahva nainen. Hän jätti silloisen aviomiehensä 50-luvulla, joka oli radikaalia. Hän myös huolehti yksin Raimo-pojastaan, jonka takia luulen hänen ottaneen minut siipiensä suojaan koska olin myös nuoren yksinhuoltajaäitini lapsi.

Hilma elätti nuoruudessaan Raimoa yksin ja teki paljon töitä. Eräänä iltana Hilma oli palaamassa myöhään illalla kotiin pitkin Tampereen katuja, kun häntä alkoi seurata uhkaava mies. Hilma ei jäänyt toimettomaksi, vaan tempaisi laukustaan lasisen vichy-pullon jonka rikkoi katuun ja päällekarkaajan naamalla huutaen liudan kirosanoja. Hilma käytti aina punaista huulipunaa, pukeutui tyylikkäästi ja hänellä oli kotonaan hienoja esineitä. Muistan lapsena katselleeni hänen kotonaan Merenneito -kenkälusikkaa, jossa oli merenneidon kaunis ja muodokas alaston naisvartalo. Tuo kenkälusikka on tänä päivänä kotonani muistona Hilmasta ja se on asia minkä aion muuttaessani ottaa ehdottomasti mukaan Los Angelesiin.

Oli pitkään aika jolloin olin unohtanut koko Hilman olemassaolon hänen kuolemansa jälkeen. Muutama vuosi sitten aloin törmätä Hilmaan erikoisilla tavoilla, mutta niiden tarinoiden aika olkoon jossain toisessa postauksessa ja hetkessä. Vaikka en ole uskonnollinen ihminen, niin haluan aina matkoillani ja elämässäni luottaa siihen, että samalla lailla kun Hilma piti 4-vuotiaasta yksinhuoltaäidin tyttärestä huolta ja tarjosi jäätelöä, niin Hilma edelleen katselee minua tänä päivänä ja antaa merkkejä. Hän on rohkeuden ja naisellisuuden esikuva.

10. Minä itse: jokaisen tulisi itse olla oma idolinsa.

Jokaisen meistä tulisi olla oman elämänsä esikuva ja motivaattori. Meidän ei tulisi pelkästään katsoa, mitä on vielä saavutettavissa vaan olla ylpeitä siitä, mihin olemme jo tulleet. Ja sen lisäksi elää jokainen päivä itselle ja omille arvoille uskollisena niin, että illalla voi mennä hyvällä omallatunnolla nukkumaan. Miksi sinä olet oma esikuvasi?

Ketkä ovat sinun TOP 10 esikuvasi? Haastan sinut kirjoittamaan ne ylös ja jakamaan muillekin.

XXX
Jasmi