Sanotaan, että jokainen nainen tarvitsee luottokampaajan ja luottogynekologin. Pitää varmasti paikkansa, mutta sen lisäksi olen sitä mieltä, että jokainen nainen tarvitsee oman muusan, mentorin tai mielellään useampia. Tarvitsemme inspiroivia ihmisiä elämäämme sukupuolesta riippumatta, jotta voimme itse kehittyä ihmisinä ja ammatillisesti haluamaamme suuntaan.

Listaamalla itsellesi inspiroivia ihmisiä ylös, voit kysyä itseltäsi miksi oikein ihailet heitä? Nämä ominaisuudet, joita ihailemillasi ihmisillä ovat kertovat jotakin arvoistasi, joiden mukaan haluat myös itse elää ja tavasta, jolla haluat päästä toteuttamaan itseäsi.

Ihminen voi innoittaa sinua ammatillisissa tavoitteissasi, koska on saavuttanut uran, jonka haluaisit tai inspiroida sinua ihmisenä arvostamiesi ominaisuuksien, kuten vaikka luovuuden, rohkeuden tai huumorintajun kautta.

Taidepiireissä puhutaan muusista ja ammatillisessa mielessä sekä yritysmaailmassa voimme käyttää näistä henkilöistä nimitystä mentorit. Jokainen ihminen tarvitsee mentorin, joka sparraa sinua urasi tai hankkeesi alkumetreillä. Sen lisäksi, että ihailet jotakin ihmistä kauempaa voit myös rohkeasti laittaa hänelle viestiä ja kysyä apua. Mentorointi-palvelujen kysyntä ja tarjonta kasvavat kokoajan myös meillä Suomessa.

Elämäni varrella on ollut monia inspiroivia ihmisiä eri aloilta, mutta tässä tekstissä haluan jakaa teille pienet kertomukset kolmesta ystävästäni, jotka inspiroivat minua Los Angelesissa.

Sarah on brittiläinen näytelmäkirjailija, näyttelijä ja taitelija, joka on asunut ja tehnyt töitä Los Angelesissa viimeiset kymmenen vuotta. Syy, miksi ihailen Sarahia on ennen kaikkea hänen asenteensa ja rohkeutensa. Sarahissa on ihmisenä käsittämätöntä karismaa, joka saa minut tuntemaan itseni välillä hänen seurassaan pikkutytöksi ja katsomaan häntä ylöspäin, mikä ei ole minulle tavallista.

Olemme olleet Sarahin kanssa pari kertaa haastavassa tilanteessa. Toinen koski huonoa palvelua eläinlääkärissä rescue-kissan kanssa ja toinen kerta kun rescue-koirille tarkoitettu hyväntekeväisyystilaisuus, johon Sarah oli lahjoittanut rahaa, paljastuikin brutaaliksi myyntitapahtumaksi. Molemmissa tilanteissa Sarah ei pelännyt antaa sanaisen arkkunsa avautua ja minä seurasin vieressä suu auki, kun amerikkalaiset saivat kuulla kunniansa: tiukasti ja napakasti, mutta viileän rauhallisesti. Kun jenkit olivat kuulleet eurooppalaiselta kunniansa meillä molemmilla oli lupa karjua autossa täyttä kurkkua tuntematta itseämme laisinkaan oudoiksi.

Sarahista on kymmenen vuoden Los Angelesissa asumisen jälkeen karissut kaikki romantisointi Amerikkaa tai Losia kohtaan ja hän palauttaa minut amerikkalaisesta unelmastani maanpinnalle kerraten Amerikan huonot puolet ja epäaitouden; sen että jos ihminen lupaa tulla juhliin tai teelle, ei lupaukseen voi luottaa samalla tavalla kuin Euroopassa. Sarah vihaa Abbot Kinneytä, joka on Venice Beachin hipsterien näyttäytymispaikka ja varoittaa minua muuttamasta pysyvästi Amerikkaan sekä kehoittaa säilyttämään oman todellisuuden ja sosiaaliset suhteet kotimaassa.

Sarah ei kuitenkaan jää surkuttelemaan Yhdysvaltojen epäkohtia, vaan ottaa aktiivisesti poliittisesti kantaa muunmuassa taideteoksillaan, joita hän karikatyyrimäisesti Trumpista (ja Putinista) maalaa. Sarah seuraa ahkerasti maailman tapahtumia ja hänellä on kotona useammin keskusteluohjelma tai podcast, kuin musiikki päällä.

Sen lisäksi, että ihailen Sarahin taitoa rakentaa elämänsä luovuuden (kirjoittaminen, näytteleminen, maalaaminen) ympärille, elää vapaana ja riippumattomana neljän rescue -koiran ja parin rescue-kissan (joista yksi on minun) kanssa boheemissa ja monenlaisille ihmisille ovet avoinna olevassa asunnossaan Venice Beachilla, ihailen hänen asennettaan, tietämystään asioista, tapoja tehdä hyvää, toteuttaa arjessaan eettisiä valintoja luonnon, ilmaston ja eläinten eteen sekä vaikuttaa yhteiskunnallisesti työllään ja elämäntavallaan.

Sarahin seurassa ollessani olen ymmärtänyt, että en halua olla vain poliitikko, vaan haluan olla ennemmin vaikuttaja. Sarah ei ole millään tavalla mukana politiikassa, mutta hänen valinnoillaan ja taiteellaan on suuri merkitys poliittisen vaikuttamisen kannalta. Jos olen elämässäni vaikean tilanteen tai kysymyksen edessä, jossa punnitaan omat arvoni tai kysytään rohkeutta, saatan miettiä mielessäni, mitä Sarah tekisi kyseisessä tilanteessa.

Jokainen ihminen tarvitsee elämäänsä yhden esikuvan, joka on kuin Sarah. Esikuvan, joka symboloi sinulle tärkeitä arvoja ja niiden puolesta taistelemista sekä yhteiskunnallista vaikuttamista. Jonkun joka saa sinut kysymään itseltäsi, mitä tuo henkilö tekisi elämäsi haastavassa tilanteessa tai valinnan edessä.

Kristina ”Elly Edda” on Yhdysvaltalainen laulaja, joka on muuttanut Los Angelesiin tekemään omaa juttuaan ja toteuttamaan itseään ammatillisesti musiikin kautta ja ihmisiin verkostoituen. Kristiina on minulle ihminen, joka symboloi minulle koko Amerikkaa ja amerikkalaista unelmaa, sitä että mikään unelma ei ole liian hullu, pieni tai iso toteutettavaksi sekä sitä, että kova työ, verkostoituminen ja se että kohtelee muita hyvin palkitaan aina.

Kristina on todellinen hauskanpitäjä, joka tuntee kaikki tai jos ei vielä tunne niin tutustuu, tietää parhaimmat bileet, sanoo kaikelle kyllä sekä on ennenkaikkea ennakkoluuloton kaikelle ja kaikille. Kun hidas suomalainen vielä hymyilee kainosti vieressä on Kristina jo ilmoittanut uusille tuttavuuksille pitävänsä heistä ja kysynyt heidän instagram-tiliään ja lisännyt heidät verkostoonsa.

Kristina elää vapaana juuri sellaista elämää, kuin itse haluaa ja se tarkoittaa itselleen elämistä, matkustelua, itsensä toteuttamista ja kehittämistä, työskentelemistä oman unelmansa, laulajaksi, tulemisen eteen. Innolla odotan Kristinaa kesällä Suomeen ja sitä millaiset bileet saamme silloin pystyyn.

Kristina on hyvin vahva nainen ja oman elämänsä yrittäjänä ja artistina hänelle on tärkeää naisten välinen verkostoituminen ja yhteistyö. Jos Wikipediaan tarvittaisiin kuva sanan #metoo tai #strongwomenempowerstrongwomen viereen voisi Kristinan kuva olla siinä. Kristina on oman elämänsä Oprah.

Jokainen ihminen tarvitsee lähipiiriinsä ihmisen, joka on kuin Kristina. Valovoimaisen, positiivista energiaa tuovan vapaan sielun, joka tietää parhaat bileet ja uusimmat jutut, jonka kanssa on lupa hullutella ja pitää hauskaa, joka osaa verkostoitua, jonka seurassa mikään unelma ei ole liian hullunkurinen toteutettavaksi ja jonkun jonka tietää rientävän apuun kun naisten välistä voimaa tarvitaan miesten johtamassa maailmassa.

Wanyi Zhu eli ”Ella” on Kiinasta Los Angelesiin unelmansa perässä muuttanut yrittäjä, joka opettaa englannin kieltä kiinalaisille Yhdysvalloissa oman yrityksensä kautta. Parin tunnin kävelyllä Huntington Parkin puistossa ja teehetkellä Losin kiinalaisessa teehuoneessa olen Ellan kanssa avannut itsestäni, menneisyydestä, peloistani ja unelmistani avoimemmin ja helpommin kuin monelle ihmisille Suomessa usean vuoden aikana.

Ellaa ja minua yhdistää kiinnostus idän henkisyyteen ja filosofioihin ja olen oppinut häneltä paljon työkaluja niihin liittyen. Olemme Ellan kanssa uskomattoman samanlaisia ja vaikka toinen on viettänyt lapsuutensa ja nuoruutensa Kiinassa ja toinen Suomessa meitä yhdistää samanlaiset kokemukset liittyen omiin vanhempiimme, peruskoulumuistoihin, parisuhteisiin, vaikeisiin aikoihin ja unelmiin.

Ella on ollut peruskouluaikanaan alisuoriutuja, minkä vuoksi hän ymmärsi, että voi ilmaista itseään paremmin, vapaammin ja rohkeammin itseään englannin kielellä ja Yhdysvalloissa asuessa, kuin kiinan kielellä Kiinassa, jota hän ei tuntenut Kiinan kouluaikoinaan omaksi jutukseen. Vaikka itse pystyn ilmaisemaan itseäni paremmin suomen-, kuin englanninkielellä, niin ymmärrän Ellaa täysin. Pystyn ilmaisemaan itseäni vapaammin rohkeammin kirjoittamalla tekstejäni Yhdysvalloista, kuin Suomesta käsin. Kun ensin sanottaa asiat Yhdysvalloista käsin englanniksi paikallisille kavereilleen, ne eivät kuulosta mielestäni yhtä hulluilta kuin Suomessa. Ensimmäinen syy tähän on se, että kaikki ovat täällä innoissaan mukana kaikessa mitä sanot ja toinen syy on se, että maantieteellinen etäisyys tuo etäisyyttä kotimaan arkeen, eikä kauempana ollessaan mieti liian ankarasti mitä muut sinusta tai mielipiteistäsi ajattelevat.

Ellan kanssa olemme keskustelleet myös paljon yrittäjyydestä ja kertoessani huoleni siitä, pystynkö tienaamaan asialla, jonka tekemistä maailmassa eniten rakastan sain Ellalta yhden neuvon: kun teet sitä mitä rakastat, saatat saada tuloa odottamattomista lähteistä, et ehkä niistä mitä nyt ajattelet. Olen aina kammoksunut life coach -oppaiden yleispäteviä neuvoja, siitä että raha seuraa kyllä jos tekee mitä rakastaa. Entä jos päivät pitkät makaa sängyssä koirien kanssa ja syö herkkuja niin mistä se raha tulee? Ella kuitenkin antoi tästä ajatuksesta konkreettisen esimerkin, joten lause ei tunnu minusta enää universumin kaukaiselta manifestoinnilta, vaan ihan järkeenkäyvältä.

Jokainen tarvitsee vähintään yhden ystävän, joka on kuin Ella. Ystävän, jonka kanssa voi keskustella syvällisistä ja mystisistäkin asioista ja pohtia elämän tarkoituksesta pelkäämättä tulevansa leimatuksi ”hörhöksi”. Jokainen tarvitsee elämäänsä myös Ellan kaltaisen ihmisen, joka sparraa uraan ja työelämään liittyvissä asioissa tai toimii kenties mentorina omalla alalla. Tässä tapauksessa meitä Ellan kanssa yhdistää molempia opettajuus, valmentaminen, henkisyys, yrittäjyys ja näiden yhdistäminen.

Me naiset ja ihmiset ympäri maailmaa olemme lopulta todella samankaltaisia. Meillä on universaalit unelmat, pelot ja toiveet. Niiden tavoittelussa meidän pitää yhtä, olla rohkeita, uskoa omaan juttuumme, imeä oppia mentoreilta ja sen jälkeen antaa itsestämme muille. Sillä haluan uskoa, että lopulta kaikki hyvä, jonka lähetät maailmaan palaa kyllä luoksesi takaisin.

XXX
Jasmi