Lemmikki ei ensimmäisenä lähesty sitä vierasta, joka kaikkein hanakammin tekee itseään tykö. Pidettyäni joulukuussa loukkaantunutta närheä lemmikkinä villin linnun väkisin kiinniottaminen vessassa oli vaikeampaa, kuin hetkeä aikaisemmin kädestä syömään opettaminen, joka pohjautui linnun omaan valintaan. Samalla lailla minä tulen tietoisesti huijatuksi ihmissuhteissa ja työelämässä. Jos minulle kerrotaan miten voisin ottaa vastuuta jostain osa-alueesta tartun heti toimeen, mutta jos minua käskytetään tekemään jotain olen häipynyt nopeammin karkuun kuin hallitus eroaa soten kaatuessa.

Esimiehet, yhteistyökumppanit, ystävät, kumppanit, ihmiset! Huijatkaa! Haluan tulla huijatuksi vapaudella. Haluan kuulla, että olisi hienoa jos ottaisin vastuun jostakin tai epäilkää, että en ainakaan pysty johonkin, kunnes minun tarvitsee toisin todistaa. Silloin minulla on vapaus tarttua itse syöttiin ja kokea tehneeni valinnan itse.

Suurin virhe minkä mielestäni opettaja tai valmentaja voi tehdä on käskeä ja käskyttää. Toisiksi suurin on odottaa, että käskytettävä haluaisi sen jälkeen omatoimisesti toteuttaa pyynnön juuri sinun pyyntösi ja sillä olisi myönteiset seuraukset pidemmänkin aikaa.

Aina säännöllisesti minulle tulee valmennuspyyntöjä, jossa asiakas haluaa valmentajan joka vahtii, käskee ja on sopivan ankara, jotta tällä kertaa päästäisiin tuloksiin. Silloin ohjaan valmennettavan toiselle valmentajalle. Näitä valmennuspyyntöjä seuraa yleensä se, että valmennukseen haluava ei pysty täyttämään ajoissa ruokapäiväkirjaa tai ennakkotietokaavaketta, sillä haluaa ulkoistaa kaiken auktoriteetille. Kenties S&M voisi olla tällöin tyydyttävämpi harrastus, kuin henkisen ja fyysisen valmentajan hankkiminen, jos haluaa nauttia kärsimyksestä ja kivusta.

On toki virkistävää ja tuloksia tuovaa poistua mukavuusalueelta treeneissä ja henkisessä valmennuksessa, mutta kaivatessasi jotakin joka tulee hakemaan sinut sohvan pohjalta ja kyselee perääsi, kun Sinusta ei kuulu, olet luonani väärässä paikassa. Joku valmentaja voi alleviivata autoritäärisyyttään oman epävarmuuden peittämiseksi ja saaden valmennettavat riippuvaisiksi itsestään ja tuotteistaan. Minusta valmennus on parhaimmillaan kuitenkin valmennettavan opettamista omatoimiseksi, valmentajan itsensä tarpeettomaksi tekemistä sekä aikuisten ihmisten yhteistä sparrausta ja dialogia. Näin molemmat saavat valmennusuhteesta enemmän irti ja muutokset ovat usein pysyviä.

Kun opettaja tai kasvattaja jatkuvasti käskee ja kieltää oppilasta alkavat kiellot ja rajoitukset kaikua kuuroille korville tai aiheuttaa vastareaktion, sillä kaikki kielletty kiinnostaa. Harvoin tällainen ulkopuolelta tuleva käskytys synnyttää vapaan halun tai motivaation tehdä asialle oikeesti jotakin. Jatkuvasti nuristaan nykyajan huonosti käyttäytyvistä nuorista ja vapaan kasvatuksen vaikutuksista, mutta minä nurisen ennemmin käskyttävistä aikuisista ja opettajista, jotka eivät ota lasta tai nuorta mukaan päätöksentekoon ja anna mahdollisuutta valita ajanpuutteen tai virkaintoilun vuoksi. Toinen karhunpalvelus on päästää lapsi tai nuori liian helpolla oman mukavuudenhalun, konfliktien vältelyn tai ripeyden tähden. Vastuuta tarjoamalla ja nuorta osallistamalla vastuun ottamiseen päästäisiin luultavasti kauaskantoisempiin tuloksiin.

Olen opettanut niin 15-16-vuotiaita nuoria kuin aikuisiakin ja tunnistan luokasta aina yhden tyypin: sen auktoriteettikammoisen, joka ei ainakaan käskemällä tai niskaan huohottamalla tee mitään tai tekee juuri päinvastoin. Jostain syystä samaistun luokassa tähän ihmistyyppiin aina eniten ja sen kanssa on helpoin löytää yhteinen kieli. Anteeksi äiti ja vanhat opettajat, minä olin tällainen.

Ihminen haluaa olla vapaa valitsemaan. Kurjuuden ja kärsimyksenkin kestää paremmin, kun koetaan että se on itse valittu.

Vapaus parisuhteessa tai ihmissuhteessa ei ole sama asia kuin ”vapaa suhde”. Olen itse sen verran vanhanaikainen, että minusta on huomattavasti jännittävämpää, haastavampaa ja seksikkäämpää pysyä uskollisena kuin hyppiä siellä sun täällä (tai ehkä vanhanaikaisuus on väärä termi, sillä ei uskottomuus mikään uusi keksintö ole). Minulle vapaus ihmissuhteissa on toisen ihmisen arvostamista ja toiselle tilan antamista. Sitä, että ovi pidetään auki, että toinen saa mennä ja tulla omien harrastusten, työn, koskemattomuuden ja tilan tarpeen mukaan niin henkisesti kuin fyysisesti. Ei pidä olettaa, että haluatte samoja asioita tai samaan aikaan tai luulla, että toinen ihminen muuttuisi tai ei muuttuisi sinun takiasi. Et ole niin erityinen että hän tekisi sen sinun vuoksesi, jos ei ole niin ennenkään tehnyt. Nämä ovat helppoja asioita kirjoittaa ja opettaa, mutta vaikeampia toteuttaa, kun aidot tunteet ja ihmiset ovat pelissä.

Itselläni haasteena on ihmissuhteissa ja työelämässä on, että ihmiset ensin näkevät itsenäisen puoleni ja kiinnostuvat siitä. Kun kuitenkin myöhemmin innostun kovasti jostakin asiasta saatan heittäytyä täysillä sen valtaan unohtaen vapauden intensiivisyydelle ja tavoitteille. Tämä tarkoittaa kontrollin ottamista itselle tärkeästä asiasta, kuten ihmissuhteesta tai työstä. Ristiriitatilanteessa ollessani kiihtynyt saatan uskotella itselleni, että jos toinen ei toimi tai kommunikoi toivomallani tavalla olen vain toisesta huolissaan toisesta, vaikka todellisuudessa ärsyyntymisen tunteeni konfliktiin aiheuttaa eniten se, että minulla ei ollut vapautta valita toisen ihmisen reagoimistapaa. Vapaus on myös tiedostaa omat heikkoutensa.

Kukaan ei voi ylhäältä mennä sanelemaan mitä vapaus on. Antiikissa vapaa ihminen oli se, joka osallistui poliittiseen päätöksentekoon. Nykypäivän kuntapolitiikassa voit tuntea enemmän vapautta, jos tyytyisit lobbaamaan kuntalaisena tai esittelemään ideoota virkamiehenä, kuin että odottelisit prosessin etenemistä tai taitelisit oman poliittisen ryhmän kannan mukana, kun samalla sinua dissataan netin keskustelupalstoilla ja facebook-ryhmissä. Kristinuskon mukaan vapaa ihminen oli ihminen, joka eli Jeesuksen opetusten mukaista elämää, mutta vienosti epäilen kuinka vapaasti itseään saa toteuttaa tänä päivänä Pohjois-Koreaan syntynyt kristitty?

On varmasti totta, että demokraattisessa valtiossa on helpompi päästä toteuttamaan itseään ja vapauttaan, mutta oma mielemme, ennakkoluulomme ja ajatuksemme ovat kuitenkin usein Pohjois-Korean diktatuuriakin pahempi häkki, jolla voimme itse itseltämme vapauden riistää.

Olen eri aikakausista ja elämäntilanteista riippuen itse kuvitellut, että vapaus tulee asuinpaikasta, kaupungeista tai maista, rakkaudettomuudesta, yksinäisyydestä, yksinyrittämisestä, avioliiton ja kihlauksen välttelystä, tietystyä summasta pankkitilillä, omaisuuden myymisestä, vapaaehtoisesta lapsettomuudesta tai itsenäisyydestä. Toiselle vapaus voi olla taloudellista turvaa tai sitä, että valitsee olevansa kotona pysyvä suurperheen äiti.

Nykyisen koen, että ennen kaikkea vapaus on vapautta rakastaa itseään ja toisia, mahdollisuutta kokea erilaisia tunnetiloja ja elää täyttä elämää. Se on myös sen myöntämistä, että et tiedä kaikkea ja sinulla on oikeus muuttaa mieltäsi. Vapaus ei ole minulle enää pelkkää onnellisuutta ja sen maksimaalista tavoittelua, sillä jos onnellisuuden ja nautinnon priorisoi kaiken edelle tullaan lähellä riippuvuuksia. Jos euforinen olo olisi se mitä tulisi tavoitella olisimme kaikki päihdekoukussa, peliriippuvaisia tai seksiaddikteja ja millaista vapautta vapaus riippuvaisena olisi?

Haastan Sinut pohtimaan mitä vapaus juuri sinulle tarkoittaa. Jos sinun ei tarvisi miettiä omia mahdollisuuksia tai muiden mielipiteitä millainen olisi unelmiesi vapaa päivä (ei siis vapaapäivä)? Voit kirjoittaa tuon unelmien päivän ylös kellonaika kellonajalta ja kirjoittaa mitä teet, kenen kanssa olet, mitä tuoksuja haistat, missä olet. Kyseessä ei siis ole vapaa- tai lomapäivä, vaan vapauden päivä eli päivä jolloin voit tehdä myös työtä haluamallasi tavalla ja haluamassasi paikassa. Muista kuitenkin kirjoittaa niitä asioita, joihin voit itse vaikuttaa, sillä kenenkään muun vapaaseen tahtoon et voi koskaan vaikuttaa väkipakolla.

Sinulla on vapaus kirjoittaa vapautesi päivä ja lähteä rakentamaan yhdestä päivästä koko vapaa elämäsi. Miten voit tuoda ripauksen vapautta ja kapinahenkeä jokaiseen arkipäivääsi?

XXX

Jasmi